Užitečné odkazy:
Partnerské www stránky:
přívlastková a ročníková vína
  Vína s přívlastkem se  vyrábějí z hroznů, které zůstávají déle na keřích než vína jakostní a sbírají  se v pozdním podzimu. Tato prvotřídní vína se získávají vylisováním plně  zralých hroznů. Mají nejen výraznější charakteristické vlastnosti odrůd, ale  také vyšší obsah alkoholu nebo přírodního zbytkového cukru.
Vína s přívlastkem se  vyrábějí z hroznů, které zůstávají déle na keřích než vína jakostní a sbírají  se v pozdním podzimu. Tato prvotřídní vína se získávají vylisováním plně  zralých hroznů. Mají nejen výraznější charakteristické vlastnosti odrůd, ale  také vyšší obsah alkoholu nebo přírodního zbytkového cukru. 
Podle obsahu cukru se  rozlišují na kabinet, pozdní sběr a výběr z hroznů. 
Jsou to vína prvotřídní  jakosti, neboť v přezrálých hroznech se koncentrují aromatické a chuťové látky,  cukr a také se v nich může vyskytovat ušlechtilá plíseň. Ta pak ve víně u  některých odrůd vytváří pikantní a nenapodobitelnou, 
avšak příjemnou chuť.
jakostní do 19°ČNM
kabinet od 19°ČNM
pozdní sběr od 21°ČNM
  výběr z hroznů od 24°ČNM
výběr z hroznů od 24°ČNM
výběr z bobulí od 27°ČNM
slámové a ledové od 27°ČNM
Dobré jídlo si zaslouží pečlivě vybrané kvalitní víno - důležité je, aby vznikl harmonický, nebo naopak zajímavý kontrastní celek.
jak otevřít láhev - funkce záklopky
Záklopka má zaručit nedotčenost láhve. Kromě toho zpomaluje výměnu plynů uvnitř láhve a okolním prostředím. Záklopky jsou vizuální záležitostí, především láhev s vínem zdobí. Většina záklopek se vyrábí z umělé hmoty nebo ze staniolu.
jak správně vytáhnout zátku
	               Při manipulaci s vývrtkou  záleží vždy na působení tažné síly. Zátka by měla z hrdla láhve mírně a jistě  vyklouznout, aniž bychom ji museli vytahovat.
Při manipulaci s vývrtkou  záleží vždy na působení tažné síly. Zátka by měla z hrdla láhve mírně a jistě  vyklouznout, aniž bychom ji museli vytahovat. 
	              Mírně proto, že příslovečná  rána při vytažení zátky může vínu uškodit. Prudké vyrovnání tlaku v láhvi s  okolním prostředím a náhlý přístup kyslíku dobrá vína stresují.
zkouška zátky
	              Než se víno začne nalévat,  měla by nejdřív směřovat k nosu zátka. 
	              Nemocné zátky se prozradí už  svým pachem.
	              zkouška vína
	            Kdo láhev otevřel, nalije nejdřív sobě, aby mohl víno ochutnat, ale jen malým douškem.
jak nalévat víno
	               Víno se do sklenice nalévá  zvolna a opatrně, nikoli prudkým proudem.
Víno se do sklenice nalévá  zvolna a opatrně, nikoli prudkým proudem. 
	              U vín ušlechtilých může ten,  kdo nalévá, vzít sklenici i do ruky, horní částí ji naklonit k hrdlu láhve a  víno do ní zvolna vlít. Obvykle však stojí sklenice na stole a víno se do ní  nalévá shora. Otvírání láhve s vínem u stolu, tedy před očima publika - tato  zásada "coram publico", má svou dlouhou tradici.
nalévání vína
Když hostitel shledá, že je víno dobré, mohou být konečně obslouženi hosté. Do vlastní sklenice dolévá hostitel na konec.
bílá vína 8 - 14°C
růžová vína 8 - 10°C
červená vína 14 - 18°C
kolik vína do sklenice
	               Všeobecné pravidlo je, že  malé sklenice plníme jenom do jedné třetiny, velké poháry jenom do jedné  čtvrtiny a zbytek vína zůstává v láhvi. Ve víně se plně rozvine buket a lépe se  vychutná.
Všeobecné pravidlo je, že  malé sklenice plníme jenom do jedné třetiny, velké poháry jenom do jedné  čtvrtiny a zbytek vína zůstává v láhvi. Ve víně se plně rozvine buket a lépe se  vychutná.
držení sklenice a vychutnávání
Sklenice se nikdy nedrží za kalich, ale za stopku.
